Greseli fecvente
Html
- Daca lipseste DOCTYPE, poate crea probleme mari la afisare.
- Continutul pentru tagurile title si meta trebuie sa fie diferite pe fiecare pagina - si continutul lor sa fie corespunzator continutului paginii.
- Nu sariti peste nivelele de heading. Nu trecem de la h2 la h4 de exemplu.
- Tagurile de sectionare se folosesc cu rolul lor. Punem sectiune cand este vorba despre un capitol, tema sa e o subtema a paginii si vine in continuarea continutului logic al paginii. Tagul article e cu o tema de sine statatoare; puneti article numai daca puteti lua continutul lui si-l puteti citi fara vreun context si tot sa intelegeti despre ce e vorba. etc
- Tagurile text-level semantic se folosesc intr-un context potrivit cu rolul lor semantic. Nu folosim b pentru bold ci pentru cuvinte cheie. Nu folosim i pentru italic ci pentru termeni stiintifici sau in alta limba. etc. Vedeti linkurile din barem care duc spre site-ul w3c unde aveti explicat rolul fiecarui tag.
- Nu exista tag pentru subtitlu. Punem subtitlul intr-un paragraf si ii dam o clasa "subtitlu" si il stilizam separat.
- Nu folosim tabel pentru aliniere ci strict pentru date tabelare (orar, catalog, tabel de date experimentale, tabel de preturi etc.)
- Nu realizam spatieri verticale intre elemente punand <br>-uri sau taguri-bloc (div,p etc) vide. Spatierile se realizeaza in css prin margin.
Stilizare
- Nu aveti voie cu stil inline si tagul style in proiect. Totul trebuie in fisier extern.
- Cu media queries urmariti sa aveti in special stil pentru ecran mare (calculator), mediu (tableta), mic (smartphone).
- Nu e indicat sa aveti coloane pe dimensiune mica de ecran.
- Stilul pentru tagurile
a
nu se aplica daca lipseste atributul href. - O animatie fara 100% in keyframes nu functioneaza.
- In CSS comentati doar cu /* ....*/ . Faptul ca linia cu // nu e luata in considerare e pentru ca ele vede o proprietate de forma "//numeproprietate" pe care nu o recunoaste.
- De ce uneori nu merge width-ul sau height-ul setat in procentaje? Pentru ca procentajul acela e relativ la width-ul/height-ul containerului. Daca nu ati setat efectiv in CSS dimensiunea pentru container, dimensiunea in procentaje a elementului fiu nu va fi luata in considerare (si se va aplica valoarea default a dimensiunii, adica auto).
Alte observatii
- Elemente de formular nu se puncteaza acum ci abia la proiectul de JS cand vi se va cere sa faceti validarea unui formular.